/ by /   Полезно / 0 comments

Растенията в интериорния дизайн

Несъмнено растенията като част от интериорния дизайн придават атмосфера, придават усещане за свежест и карат обитателите да се чувстват по-близо до природата.

Малкото е повече

Това правило е основно при използване на растения в интериорния дизайн. Не е задължително, дори напротив, да се поставят голям брой растения като част от интериора на дома или офиса. Достатъчно е да има растения, които са в синхрон с инториора, които го допълват и които стоят естествено, т.е. като част от цялостното дизайнерско решение.

Растение според помещението

Не всяко растение е подходящо за всяко помещение и не във всяко помещение може да бъде поставено растение. Освен чисто физиологичните характеристики на помещението, трябва да се предвиди и това в кои части от денонощието то се използва най- активно, за какво се използва и доколко неговото разположение и разположението на мебелите позволява поставяне и на растения.

Грижите

Сред важните фактори при избор дали и какви растения да бъдат използвани в интериорния дизайн е факторът „грижа”. Растенията трябва да се изберат според възможностите, желанието и способностите на притежателя да полага грижи за тях. Защото едно добре отглеждано растение може да допълва чудесно интериора и да създаде комфорт и уют, а едно растение, за което не се полагат необходимите или достатъчни грижи, да създава усещане за дискомфорт.

Пространството

Растенията трябва да попълват празно вертикално или хоризонтално пространство. Това е задължително условие, за да се впишат те в интериорния дизайн. Поставянето в помещенията на растения, които едва се побират там, може да създаде усещане за претрупаност и да „натежи” на цялостното усещане, създадено от дизайна.

Цветовете

Растенията, освен всичко, трябва да бъдат съобразени и с цветовете, които са подбрани за интериорния дизайн. Трябва да се получи цялостен хармонизиран облик на отделните детайли на интериорните решения и растенията, без значение дали са цъфтящи или не, които са подбрани.

Растенията в интериорния дизайн могат както да го съсипят, така и да го допълнят. Правилният избор и съобразяване на посочените фактори, ще резултатира в една синхронност в интериора, която да е радост за очите, духа и сетивата.